35 χλμ. ΝΔ των Γρεβενών 12 χλμ από την Βασιλίτσα και 15 χλμ από την Βαλια Καλντα σε υψόμετρο 1.100 μ. βρίσκεται το Δ.Δ. Λάβδα, ένας μικρός αλλά πανέμορφος οικισμός με ωραίους πλακόστρωτους δρόμους και πλατεία με τον παραδοσιακό πλάτανο στη μέση. Το χωριό είναι χτισμένο σε καλή θέση και η πρόσβαση στην καταπληκτική φύση της Πίνδου είναι εύκολη.
Το δάσος της περιοχής αποτελείται από μαύρη Πεύκη, οξιά, άρκενθο, σφένδαμο, δρύες και είναι καταφύγιο για λαγούς, αλεπούδες και αρκούδες. Οι δασόδρομοι που το διασχίζουν διευκολύνουν τους πεζοπόρους ν’ απολαύσουν το τοπίο.
Η κορυφή του Όρλιακα (1.464 μ.) βρίσκεται 7 -8 χλμ. ΝΑ της Λάβδας και είναι ένα από τα αισθητικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περιοχή: εκπληκτική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις, πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το ίδιο ισχύει και για την κορυφή Γκασιαβέλη(1.500 μ.), όπου, σύμφωνα πάντα με το θρύλο, έδρασε ο κλέφτης Γκασιαβέλης. ΝΔ βρίσκεται η γυμνή κορυφή Ασπρόλευκας (1.650 μ.) με το προφυλάκιο της Αβδέλλας αλλά Ν σε υψόμετρο 1.400 μ. εντυπωσιάζει η κορυφή “Κρεβάτι”.
Μικροσπηλιές και χαράδρες που βρίσκονται στις θέσεις “Μελίσσι”, “Γκρέκζα”, “Πέτρες” κοντά στη Λάβδα, δίνουν διαφορετικό ύφος στην περιοχή, ενώ το ποτάμι που διασχίζει την περιφέρεια του οικισμού πλουτίζει ακόμα περισσότερο τη χλωρίδα του τόπου με την παραποτάμια βλάστηση. Σ’ όλη την περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες πηγές με κρύα νερά, όπως η πηγή “Βαρύ”, η “Γκούρα”, καθώς και μία πηγή μέσα στα έλατα στην πλαγιά του Όρλιακα. Επίσης στη θέση “Ποτάμι” σώζονται ερείπια παλιών νερόμυλων. Μέσα στο χωριό η “Κανέλλα”, ο “Μπχος”, η “Πλατεία” και οι ” Γωγαίοι” είναι ωραίες πέτρινες βρύσες, κατασκευασμένες γύρω στο 1950.
Στη Λάβδα ζουν 170 άτομα – 35 το χειμώνα – που αντλούν το εισόδημά τους από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία, ενώ μερικοί εξασκούν ακόμα δύο παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής: του κυρατζή και του χτίστη. Τελευταία στον οικισμό υπάρχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη λόγω της θέσης (12 χλμ από την Βασιλίτσα και 15 χλμ από την Βάλια Κάλντα) με αξιόλογες τουριστικές μονάδες που λειτουργούν όλο τον χρόνο Αξιόλογη για τον επισκέπτη είναι η εκκλησία των Αγ. Αποστόλων (1900) 500 μ. Δ, καθώς και αυτή του Αγ. Γεωργίου που διασώζει ξυλόγλυπτη πόρτα και παλιές εικόνες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παναγία 1 ,5 χλμ. Δ και η εκκλησία του Προφήτη Ηλία 2 χλμ. Ν.
Τις Απόκριες ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού αναβιώνει τα Ρογκατσάρια και το Φανό. Το μεγαλύτερο πανηγύρι της Λάβδας γίνεται στις 29 και 30 Ιουνίου στη μνήμη των Αγ. Αποστόλων. Μετά τον εκκλησιασμό στην ομώνυμη εκκλησία, στήνεται χορός έξω από την εκκλησία με δωρεάν διανομή γιαχνιού και ρυζιού στους παρευρισκόμενους από τα παραδοσιακά καζάνια , και το βράδυ γίνεται γλέντι στην πλατεία του χωριού. Ωραίο είναι το πανηγύρι στις 20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία και αυτό του Δεκαπενταύγουστου στην εκκλησία της Παναγίας, που έπεται των εκδηλώσεων που οργανώνει ο Σύλλογος το Σάββατο πριν το Δεκαπενταύγουστο και περιλαμβάνουν παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού.