Μέχρι το 1980 κάθε σπίτι στην Λαβδα είχε το δικό του γουρούνι
Τέτοιες μέρες τα σφάζανε με την σειρά αναλόγως το πρόγραμμα του Τολικα που ήταν ο μοναδικός σφάχτης
Για το σφάξιμο χρειάζονταν 4 γεροί άνδρες και φυσικά ο Τολικας με τα μαχαίρια του.
Η διαδικασία ήταν η εξής: έδεναν το μπροστινό πόδι του γουρουνιού με ένα φόρτωμα(σχοινί) και το τραβούσαν από την αντίθετη μεριά με συνέπεια το γουρούνι να πέσει κάτω. Τότε με πολύ γρήγορες κινήσεις ένας ανέβαινε καβάλα κρατώντας τα δυο μπροστινά πόδια ,δυο άλλοι κρατούσαν τα πίσω πόδια και ένας έδενε και κρατούσε τον ζουρνά .Τότε γονάτιζε ο Τολικας σταύρωνε το λαιμό του γουρουνιού με το μαχαίρι του και με χειρουργική ακρίβεια του έκοβε τον λαιμό. αφού ξεψυχούσε το γουρούνι η οικοδέσποινα το θυμιάτιζε.
Όλα καλά και για φέτος ,καλό ξόδεμα ,τσίπουρα μέχρι να κρυώσει για να αρχίσει το γδαρσιμο.το καζάνι έτοιμο για τις τσιγαριδες και την πρώτη τηγάνια ,κρασιά ,τραγουδια.γελια ,μόνο τα παιδία μάλωναν ποιο θα πάρει την φούσκα.
ΚΟΥΙΖ:ΠΟΣΑ ΤΙΝΙΚΕΔΙΑ ΛΙΓΔΑ ΕΒΓΑΛΕΙ ΤΟΥ ΓΟΥΡΟΥΝ ΤΣ’ΛΙΜΠΙΑΔΑΣ