panoramic

Έγραψαν για το μουσειο μανιταριών

www.manitarosyntages.blogspot.com

Το μανιτάρι απέκτησε σπίτι!


Με λικέρ από μανιτάρι υποδεχτήκαμε τους καλεσμένους μας, στο χωριό Χωριό Λάβδα των Γρεβενών και εγκαινιάσαμε το μουσείο μανιταριών.Στο παλιό πέτρινο σχολείο ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού με τον πρόεδρό του τον Τάκη τον Μπόλη και τον αντιπρόεδρο Ανδρέα Βέργο έστησαν με πολύ μεράκι το μουσείο των Μανιταριών.


Ένας χώρος όμορφος και πολύ καλά στημένος .Το μικρό αυτό μουσείο των μανιταριών είναι το πρώτο στην Ελλάδα και πιθανόν και σε όλη την Ευρώπη.Την Κυριακή 6-11-2011 έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου με την παρουσία όλων των αρχών της πόλης ,αλλά και με την παρουσία πολύ κόσμου.Μπόρεσαν όλοι να δουν στην αίθουσα του μουσείου πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα γύρο από τα μανιτάρια.Υπήρχαν πολλά και διάφορα φρέσκα και αποξηραμένα.Στις όμορφες προθήκες υπήρχαν μανιτάρια φωτιστικά γυάλινα και πήλινα, έργα μιας συμπατριώτισσα καλλιτέχνιδας .Ήταν τόσο όμορφα φτιαγμένα που νόμιζες ότι ήταν αληθινά, μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον.


Διακοσμημένα όλα πολύ όμορφα...


Υπάρχουν και κάποια μικρά αναμνηστικά που μπορεί κανείς να αγοράσει από το χώρο του μουσείου.


Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες και αφίσες με θέμα το μανιτάρι, αλλά και χώρος προβολής διαφόρων σλάιντςΈτσι λοιπόν όταν κάποιος θέλει να ενημερωθεί για τα μανιτάρια μας μπορεί να επισκεφτεί το μουσείο και να πλουτίσει τις γνώσεις του.Ήταν εκεί πολύ φίλοι του μανιταριού και βοήθησαν.Την προσπάθεια αυτή βοήθησαν οι Μανιταρόφιλοι της Δυτικής Μακεδονίας , οι οποίοι την ημέρα των εγκαινίων βράβευσαν κάποιους ανθρώπους , για να τους ευχαριστήσουν για ότι είχαν κάνει για την υπόθεση του Μανιταριού στα Γρεβενά.


Στους καλεσμένους οι μανιταρόφιλοι πρόσφεραν ζεστό τσάι, μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτα.Ευχόμαστε λοιπόν κάθε επιτυχία στο σύλλογο της Λάβδας , να είναι πάντα καλά και να δημιουργούν πάντα πρωτοποριακά πράγματα.
Υ.Γ. Παρέλειψα να γράψω πως η Λάβδα είναι το χωριό στο οποίο γεννήθηκα και μεγάλωσα. Αν και τα τελευταία χρόνια το έχω παραμελήσει... είμαι όμως περήφανη που γεννήθηκα σ' αυτό το όμορφο χωριό.
.
.
.

Άνοιξαν μετά από  30 χρόνια οι πόρτες του πέτρινου  σχολείου   της  Λάβδας  Γρεβενών . Το ορεινό χωριό   υποδέχθηκε  τους φίλους των μανιταριών και όχι μόνο, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου. Ο  πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαβδανιωτών «Η Λάβδα» Δημήτρης Μπόλης ευχαρίστησε τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας (ειδικότερα τον Γιώργο Κωνσταντινίδη και όλα τα παιδιά), για την πολύ καλή συνεργασία που έχουν, και αναφερόμενος για το 1ο μουσείο μανιταριών σε όλη την Ελλάδα που δημιούργησαν στη  Λάβδα Γρεβενών είπε πως πέρασαν 2 χρόνια από την στιγμή που ξεκίνησαν τη δημιουργία του.

Πάνω από 750 άτομα που βρέθηκαν   στην γιορτή  μανιταρόφιλων   στο χωριό Ζιάκας   επισκέφθηκαν  το μουσείο  και δηλώσαν ότι έμειναν    εντυπωσιασμένοι από τα εκθέματα του.

Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος   με την ίδρυση του μουσείου επιδιώκει την   αναβάθμιση  του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.. Στο χώρο του μουσείου εκτίθενται όλα τα είδη μανιταριών του νομού Γρεβενών και παρέχονται όλες οι πληροφορίες για αυτά με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό.

 

«Πιστεύουμε ότι μια τέτοια ενέργεια θα συμβάλει καθοριστικά στο μέλλον του τόπου μας. Η επισκεψιμότητα, η διοργάνωση σεμιναρίων-ημερίδων  η εξόρμηση για συλλογή και γνωριμία με το αντικείμενο θα φέρει πολύ κόσμο στο χωριό μας .Η δε τυποποίηση και πώληση θα τονώσει την τοπική αγορά», επισημαίνει ο ο κ. Μπόλης

Μουσείο μανιταριών στα Γρεβενά

www.econews.gr

 

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εγκαινιάζεται την Κυριακή 6 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι στη Λάβδα το «Μουσείο Μανιταριών».

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαβδανιωτών «Η Λάβδα», που επιμελήθηκε την πρωτοβουλία, με την ίδρυση του μουσείου επιδιώκεται η αναβάθμιση  του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Στο χώρο του μουσείου εκτίθενται όλα τα είδη μανιταριών του νομού Γρεβενών και παρέχονται όλες οι πληροφορίες για αυτά με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό.

«Πιστεύουμε ότι μια τέτοια ενέργεια θα συμβάλει καθοριστικά στο μέλλον του τόπου μας. Η επισκεψιμότητα, η διοργάνωση σεμιναρίων-ημερίδων  η εξόρμηση για συλλογή και γνωριμία με το αντικείμενο θα φέρει πολύ κόσμο στο χωριό μας .Η δε τυποποίηση και πώληση θα τονώσει την τοπική αγορά», επισημαίνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαβδανιωτών.

Μουσείο Μανιταριών στα Γρεβενά

www.agelioforos.gr

 

Γρεβενά: Μουσείο… μανιταριών απέκτησε η «πρωτεύουσα» των άγριων - αυτοφυών μανιταριών στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 14:56

 

Μουσείο…μανιταριών απέκτησαν τα Γρεβενά, που ανακηρύχθηκαν ως η «πρωτεύουσα» των άγριων - αυτοφυών μανιταριών στην Ελλάδα. Το μουσείο, που βρίσκεται στο χωριό Λάβδα, θα κάνει το ντεμπούτο του στο ευρύ κοινό, την προσεχή Κυριακή 6 Νοεμβρίου και ήδη, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για επίσκεψη από συλλόγους, σχολεία και τουρίστες.

Είναι ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα που διαθέτει η χώρα μας. Αυτό το μουσείο δεν είναι για τους λάτρεις των εικαστικών τεχνών αλλά απευθύνεται κυρίως σε όσους αγαπούν την τέχνη…της γεύσης. Σε κάθε ταξίδι σε έναν νέο τόπο, τόσο σε προορισμό στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο και στο εξωτερικό, μια επίσκεψη σε τοπικό μουσείο είναι συχνά ψηλά στη λίστα τουριστικών δραστηριοτήτων.

Στο φυσικό τους περιβάλλον 45 είδη μανιταριών

Σε ένα πέτρινο κτίριο, που κάποτε φιλοξενούσε τα όνειρα και τις ανησυχίες μαθητών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαβδανιωτών «Η Λάβδα», με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπόλη, έκανε τελικά πραγματικότητα, αυτό που δικαιούται να έχει ως κληρονομιά η ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, όπως λέει ο ίδιος.

Στο χώρο του μουσείου, εκτίθενται όλα τα μανιτάρια της περιοχής σε φυσική μορφή, πληροφορίες για το καθένα με πλούσια βιβλιογραφία, ενημέρωση με οπτικοακουστικό υλικό και θα δίνεται επίσης η δυνατότητα στους επισκέπτες για μικροσκοπική εξέταση από το μικροσκόπιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόλη, 45 Έλληνες γλύπτες, φίλοι του μανιταριού, φιλοτέχνησαν ισάριθμα έργα, τα οποία και ενσωματώθηκαν μέσα σε προθήκες, οι οποίες και είναι μικρογραφία της φύσης στην οποία ζουν και αναπτύσσονται τα μανιτάρια. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η προβολή του χωριού. «Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τις ομορφιές του χωριού μας να συμβάλλουμε στην τουριστική ανάπτυξη και να κάνουμε την περιοχή μας πόλο έλξης και προορισμού επισκεπτών», επεσήμανε ο ίδιος.

Η Λάβδα είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μ. σε ένα μαγευτικό τοπίο που αλλάζει συνεχώς πρόσωπα ανάλογα με τις εποχές του έτους. Από το καταπράσινο της άνοιξης και του καλοκαιριού, στο ροδοκιτρινοκόκκινο του φθινοπώρου και στο κατάλευκο του χειμώνα. Μαγευτικός προορισμός που απέχει 12 χλμ. από τη Βασιλίτσα και 15 χλμ. από την Βάλια Κάλντα. Έχει την τύχη μέσα στα γεωγραφικά του όρια να απλώνεται ο Όρλιακας και να προσδίδει στην περιοχή υψηλή αισθητική ομορφιάς και φυσικό κάλλος με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του.

«Γευστικά» μουσεία κοσμούν διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο, όπως το Μουσείο Μουστάρδας στο Γουσκόνσιν ΗΠΑ, Μουσείο στιγμιαίων νούντλς στην Ιαπωνία, Πατάτας στο Αϊντάχο ΗΠΑ, Ελαιολάδου στη Λιγκούαρια Ιταλίας και τυριού στο Άλκμαρ Ολλανδίας.

Στο χωριό Λάβδα των Γρεβενών βρίσκεται το Μουσείο Μανιταριών το οποίο και εγκαινιάστηκε μόλις πριν από μία μέρα. Στο χώρο εκτίθενται όλα τα μανιτάρια της περιοχής σε φυσική μορφή, δίνονται πληροφορίες για το καθένα, οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες από την πλούσια βιβλιογραφία ενώ παρέχεται ενημέρωση με οπτικοακουστικό υλικό καθώς αλλά και η δυνατότητα για μικροσκοπική εξέταση σε όσους το επιθυμούν.

Στο μουσείο 45 Έλληνες γλύπτες φιλοτέχνησαν ισάριθμα έργα, τα οποία και ενσωματώθηκαν μέσα σε προθήκες που αποτελούν μικρογραφία της φύσης, στην οποία ζουν και αναπτύσσονται τα μανιτάρια.
Σημειώνουμε ότι τα Γρεβενά ανακηρύχθηκαν ως η «πρωτεύουσα» των άγριων – αυτοφυών μανιταριών στην Ελλάδα και ο μύκητας, που βοτανικά ταξινομείται στα κρυπτόγαμα θαλλόφυτα, αποτελεί το έμβλημα – σύμβολο της πόλης, διακοσμώντας πάρκα, πλατείες και κόμβους.

Άνοιξε το 1ο μουσείο Μανιταριού στην Ελλάδα στη Λάβδα Γρεβενών

Εκατοντάδες επισκέπτες βρέθηκαν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στη Λάβδα Γρεβενών, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του 1ου Μουσείου Μανιταριού στα Βαλκάνια.
Από νωρίς το πρωί οι Μανιταρόφιλοι Δυτικής Μακεδονίας που ολοκλήρωσαν με την συγκεκριμένη εκδήλωση την 9η Πανελλήνια Γιορτή μανιταριού στα Γρεβενά, βρέθηκαν για μία ακόμη φορά στο πλευρό του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαβδανιωτών.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Λάβδας Δημήτρης Μπόλης που είχε και την ιδέα της δημιουργίας του μοναδικού μουσείου μανιταριού στην Ελλάδα στο χωριό του, ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Γιώργο Δασταμάνη για τη προσφορά της Περιφέρειας στην πραγματοποίηση αυτού του μουσείου και ζήτησε από τον Δήμαρχο Γρεβενών να σταθεί στο πλευρό τους.

Ο Πολιτιστικός συλλογος «η Λάβδα» τους τίμησε με την απονομή βιβλίων αλλά και με το έμβλημα του μουσείου που δεν είναι άλλο από ένα μανιτάρι. Στη συνέχεια οι Μανιταρόφιλοι Δυτικής Μακεδονίας τίμησαν με την απονομή αναμνηστικών επάθλων, τον πρώην Νομάρχη Γρεβενών Δημήτρη Ρίγγο (απουσίαζε), τον πρώην Νομάρχη και σημερινό Δήμαρχο Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη αλλά και των πρώην Δήμαρχο Γρεβενών Γιώργο Νούτσο για την προσφορά τους στον σύλλογο.


Εγκαίνια μουσείου μανιταριού στη Λάβδα (9/11/2011)

0diggsdigg0 comments

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου μουσείου μανιταριού. Στα μέλη του εκπολιτιστικού συλλόγου Λάβδας, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια που κατάφεραν να υλοποιήσουν μια ιδέα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το μουσείο θα αποτελεί πλέον πόλο έλξης καθώς βρίσκεται σε περιοχή όπου επισκέπτονται αρκετοί. Εκμεταλλεύτηκαν έναν χώρο ο όποιος θα παρέμενε για αρκετό ακόμα διάστημα ανεκμετάλλευτος και αναφέρομαι στο δημοτικό σχολείο. Εκεί λοιπόν βάλανε την φαντασία, το μεράκι τους και φτιάξανε το μουσείο μανιταριού. Ένα στολίδι για την ορεινή περιοχή, ένα κόσμημα για τα Γρεβενά.

 

 

Από την πρώτη κιόλας ημέρα θα λέγαμε ότι τράβηξε την προσοχή αρκετών επισκεπτών, καθώς στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, επισκέπτες και τουριστικά λεωφορεία από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος. Το μουσείο μανιταριού δηλαδή να προσελκύσει επισκέπτες.

 

 

Παρών στην εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών κ. Γιώργος Δασταμάνης, ο πρόεδρος των μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας κ. Σέτκος, μανιταρόφιλοι, καθώς και άλλοι τοπικοί και πολιτικοί παράγοντες.

 

 

 

 

 

 

Άνοιξε το μουσείο Μανιταριού στη Λάβδα Γρεβενών

2011-11-07 15:30

Εκατοντάδες επισκέπτες βρέθηκαν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στη Λάβδα Γρεβενών, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του 1ου Μουσείου Μανιταριού στα Βαλκάνια..

Από νωρίς το πρωί οι Μανιταρόφιλοι Δυτικής Μακεδονίας που ολοκλήρωσαν με την... συγκεκριμένη εκδήλωση την 9η Πανελλήνια Γιορτή μανιταριού στα Γρεβενά, βρέθηκαν για μία ακόμη φορά στο πλευρό του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαβδανιωτών.

Γνωριμία με τα μανιτάρια Γρεβενών σε ένα μουσείο

Εγκαινιάζεται αύριο, Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, και ώρα 12.00 το μεσημέρι στη Λάβδα το «Μουσείο Μανιταριών», πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαβδανιωτών «Η Λάβδα». Με την ίδρυση του μουσείου, αναφέρουν μέλη του, επιδιώκεται η αναβάθμιση του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Στον χώρο του μουσείου εκτίθενται όλα τα είδη μανιταριών του νομού Γρεβενών και παρέχονται όλες οι πληροφορίες γι' αυτά με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό.

Στα Γρεβενά το 1ο Μουσείο Μανιταριών στα Βαλκάνια
 
//
Γράφει η Έλενα Μαμπλέκου

 

Εγκαίνια για το πρώτο Μουσείο Μανιταριού στα Βαλκάνια, έγιναν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στη Λάβδα Γρεβενών.

Εκατοντάδες επισκέπτες με αφορμή την 9η Πανελλήνια Γιορτή μανιταριού στα Γρεβενά, βρέθηκαν στο πλευρό του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαβδανιωτών και έδωσαν το παρόν στα εγκαίνια του Μουσείου.

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Λάβδας, κ.Δημήτρης Μπόλης στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ.Γιώργο Δαμαστάνη για την συμμετοχή της Περιφέρειας που σαν αποτέλεσμα είχε την υλοποίηση αυτού του μουσείου.

Ο κ.Μπόλης ήταν εκείνος που είχε την πρωταρχική ιδέα για την δημιουργία του μοναδικού- για τους μανιταρόφιλους- έργου.

Η μικρή τελετή συνεχίστηκε με απονομές βιβλίων αλλά και αναμνηστικών επάθλων στους επίσημους που παραβρέθηκαν, τον Δήμαρχο Γρεβενών κ.Δ.Κουπτσίδη, τον κ.Γ.Νούτσο πρώην Δήμαρχο και πλήθος άλλων που τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο σύλλογο.

Γρεβενά: Ανοίγει τις πύλες του το μουσείο μανιταριών

.

Το μουσείο μανιταριών εγκαινιάζεται την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στο χωριό Λάβδα των Γρεβενών.

Στο χώρο εκτίθενται όλα τα μανιτάρια της περιοχής σε φυσική μορφή, πληροφορίες για το καθένα με πλούσια βιβλιογραφία ενώ παρέχεται ενημέρωση με οπτικοακουστικό υλικό καθώς και η δυνατότητα για μικροσκοπική εξέταση από τους επισκέπτες.

Στο μουσείο 45 Έλληνες γλύπτες φιλοτέχνησαν ισάριθμα έργα, τα οποία και ενσωματώθηκαν μέσα σε προθήκες που αποτελούν μικρογραφία της φύσης, στην οποία ζουν και αναπτύσσονται τα μανιτάρια.

«Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τις ομορφιές του χωριού μας, να συμβάλλουμε στην τουριστική ανάπτυξη και να κάνουμε την περιοχή μας πόλο έλξης και προορισμό επισκεπτών», επισημάνει ο επικεφαλής του πολιτιστικού συλλόγου «Η Λάβδα», που επιμελήθηκε την πρωτοβουλία.

Σημειώνεται ότι τα Γρεβενά ανακηρύχθηκαν ως η «πρωτεύουσα» των άγριων - αυτοφυών μανιταριών στην Ελλάδα και ο μύκητας, που βοτανικά ταξινομείτε στα κρυπτόγαμα θαλλόφυτα, αποτελεί το έμβλημα - σύμβολο της πόλης, διακοσμώντας πάρκα, πλατείες και κόμβους.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Lavda_Funghi_Museum_2011 - YouTube

Ο καιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή